Heraklion
Smart City

  • English

Βραδιά Ερευνητή 2018 στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

26 Sep, 2018

Όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται και φέτος η «Βραδιά Ερευνητή» από το  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στις εγκαταστάσεις του στα Βασιλικά Βουτών, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 17:00 – 23:00.  Η Βραδιά Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή γιορτή για την έρευνα και πραγματοποιείται παράλληλα σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις σε 36 χώρες. Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της έρευνας στο ευρύ κοινό και η προσέλκυση νέων κυρίως ανθρώπων να δουν από κοντά ερευνητικά πειράματα και τεχνολογικά επιτεύγματα του ΙΤΕ.

Η φετινή εκδήλωση θα περιλαμβάνει, για 2η συνεχόμενη φορά, τη διάθεση βιβλίων από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε ειδική τιμή, με σκοπό όλα τα έσοδα να διατεθούν για τις πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την πρόσφατη φωτιά που κατέστρεψε τις φοιτητικές εστίες. Επίσης στη φετινή εκδήλωση θα φιλοξενηθούν το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης για να παρουσιάσουν οι μαθητές τα δικά τους επιστημονικά επιτεύγματα στους επισκέπτες της βραδιάς, καθώς και κατασκευές μαθητών που έχουν βραβευθεί στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης.

Παράλληλα,  στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί το διαδραστικό εργαστήριο «O GDPR και οι 40 κλέφτες», το οποίο παρουσιάζει με απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο θέματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ψηφιακή εποχή, καθώς και η θεατρική παράσταση «Για έναν Οβολό…»,  που αποτελεί ένα ταξίδι ανακάλυψης, ιστορίας, μύθου και συναισθημάτων, ειδικά σχεδιασμένο για να μυήσει παιδιά και εφήβους στα μυστικά της μοριακής έρευνας που συνδέεται με την πολιτισμική κληρονομιά.

Θα ακολουθήσει Συναυλία με τον Ross Daly και τη Μαρίτζια Κατσούνα στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ.

Η φετινή «Βραδιά Ερευνητή», εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΕΠΚ), που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ), το ΙΤΕ διοργανώνει  σήμερα Δευτέρα 24/9, στις 18.00 – 21.00,  ανοικτή εκδήλωση για το κοινό στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με θέμα: «Επιστήμη και Τεχνολογία στον Πολιτισμό: Όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». Ερευνητές του ΙΤΕ θα παρουσιάσουν  τα επιτεύγματα των Ινστιτούτων του και θα προσπαθήσουν να συνδέσουν μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας, το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Παρόλο που η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.  Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για εμάς ως άτομα, κοινότητες και κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές.

Η «Βραδιά Ερευνητή 2018»  χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση «ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2018», που θα πραγματοποιηθεί στο ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ στο Ηράκλειο Κρήτης, από 17.00 έως 24.00 την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, είναι δημόσια εκδήλωση και πρόκειται να βιντεοσκοπηθεί ενώ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα ληφθούν και φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.