Heraklion
Smart City

  • English

Σειρά επενδύσεων σε υποβρύχια καλώδια φέρνει το data center της Lamda Helix στο Ηράκλειο

22 Nov, 2022

Προφίλ διεθνούς κόμβου διασύνδεσης δεδομένων χτίζει η Κρήτη, η οποία γίνεται πόλος έλξης επενδύσεωνσε διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, με τουλάχιστον 10 παίκτες να διατηρούν σχέδια πόντισης καλωδίων στη Μεγαλόνησο.Η επένδυση της Lamda Helix για το πρώτο carrier-neutral data center στην περιοχή μπορεί να μετατρέψει το Ηράκλειο και την Κρήτη σε ένα σοβαρό ανταγωνιστή της Μασσαλίας ως κόμβος διασύνδεσης στη Μεσόγειο.Το HERAKLION-1, όπως είναι η επωνυμία του νέου data center, το οποίο παρουσίασε χθες επίσημα στο Ηράκλειο η Lamda Helix, αποτελεί επένδυση της τάξης των 100 εκατ.ευρώ, θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2025 και ήδη λειτουργεί ως μαγνήτης για μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε στην ομιλία του ότι :
«Η Κρήτη λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης τριών Ηπείρων μεταξύ των άλλων σε δύο σημαντικούς οικονομικούς τομείς :
των ενεργειακών δικτύων και των δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.
Το Ηράκλειο επίσης διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα οικοσυστήματα εκπαίδευσης , έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια το Ηράκλειο μετασχηματίζεται σε πόλο ίδρυσης επιχειρήσεων καινοτομίας βελτιώνοντας την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και διασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες.Γι΄αυτό δεν είναι τυχαίο που έχουμε επιλέξει ως ένα από τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες του Ηρακλείου , τον μετασχηματισμό σε “έξυπνη πόλη”.
Το Ηράκλειο θεωρείται σήμερα μια από τις ισχυρότερες πόλεις στην Ευρώπη σε θέματα νέων τεχνολογιών και χαρακτηρίζεται επίσης ως θύλακας καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Η Lamda Helix, η οποία από το 2020 βρίσκεται υπό τη σκέπη του αμερικανικού κολοσσού Digital Realty, βρίσκεται σε επαφές με τουλάχιστον 10 παίκτες της αγοράς. Ήδη μάλιστα υπάρχουν συμφωνίες με εταιρείες όπως η Grid Telecom, η Vodafone, η Μedusa και η United Group, στελέχη των οποίων παραβρέθηκαν χθες στην επίσημη παρουσίαση του νέου data center.Η σημασία της επένδυσης είναι πολύπλευρη, αφού βάζει την Κρήτη στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη: αναμένεται να λειτουργήσει ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

«Μέχρι πρότινος τα καλώδια οπτικών ινών, που ενώνουν ηπείρους και μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ τους και περνούν λίγα χιλιόμετρα νοτίως της Κρήτης, απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη Μεγαλόνησο και προσγειαλώνονταν στη Μασσαλία» τόνισε χθες κατά την επίσημη παρουσίαση της επένδυσης στο Ηράκλειο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Helix, κ. Απόστολος Κάκκος.

Μπαράζ επενδύσεων

Το Heraklion-1 αποτελεί τμήμα ενός ευρύτατου επενδυτικού πλάνου, του οποίου το οικονομικό αποτύπωμα εκτιμάται σε 2 δισ.ευρώ και το οποίο θα διπλασιάσει το προσωπικό της εταιρείας τα επόμενα 3 χρόνια.Η επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης αναμένεται να έχει και συνέχεια, με τη Lamda Helix να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο data center στην Κρήτη. Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα, καθώς ήδη έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της προς το Βορρά και δη τη Θεσσαλονίκη.

Όπως επιβεβαίωσε χθες η διοίκηση της Lamda Helix από το Ηράκλειο, δια στόματος του κ. Κάκκου, στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Athens 3, του νέου data center στην Αθήνα, ενώ έως τότε θα έχει αδειοδοτηθεί το Athens 4, το τέταρτο data center επί αττικού εδάφους.Να σημειωθεί ότι το νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση  carrier-neutral του νησιού και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένου φορτίου IT (σσ πρακτικά μεγαλύτερη από τη δυναμικότητα όλων των εν λειτουργία data centers σήμερα στην Ελλάδα).Μάλιστα, εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί ο φάκελος προς το υπουργείο Ανάπτυξης για ένταξη του Heraklion-1 να ενταχθεί  στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας».

Αλλάζει θέση η Κρήτη στον χάρτη

Τη δυναμική της επένδυσης υπογράμμισε χθες από το Ηράκλειο , κατά την επίσημη παρουσίαση της επένδυσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Η επένδυση της Lamda Hillix «αλλάζει τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη» τόνισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε «οι επενδύσεις πηγαίνουν εκεί που τις εκτιμούν περισσότερο και μένουν εκεί που τις φροντίζουν περισσότερο. Δείχνουμε στους επενδυτές ότι σεβόμαστε και τον χρόνο τους και τα χρήματά τους. Είναι μία ιστορική μέρα για την Κρήτη. Θα τη θυμόμαστε ως την ημέρα που ξεκίνησε η ψηφιακή επανάσταση στο νησί… ».

«Το ”Heraklion-1” αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην πορεία μας, καθώς με την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής επένδυσης – ορόσημο για την Κρήτη, πραγματοποιείται ένα όραμα ετών. Το όραμα του να τοποθετήσουμε τη μεγαλόνησο και την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη μεταφοράς δεδομένων» σχολίασε χθες ο κ. Κάκκος.

Η Digital Realty είναι μία εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέλος του S&P Global,  με Enterprise Value άνω των 45 δισ., με πάνω 310 Data Centers σε λειτουργία ΚΑΙ πραγματικά παγκόσμια καθώς έχει παρουσία σε 6 ηπείρους, 50 μητροπόλεις και 27 χώρες.

Το πελατολόγιό της ξεπερνά τους 4.000 πελάτες και συμπεριλαμβάνει όλους του διεθνείς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, του cloud, των social media, των τραπεζών όπως μεταξύ άλλων η IBM, η Facebook, η Oracle, η Microsoft, το Linkedin, η JP Morgan, η  Verizon, η AT&T, και άλλοι.