Σε έλεγχο προσβασιμότητας – προσπελασιμότητας των υποδομών του προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου
28 Mar, 2018Ο Δήμος Ηρακλείου στα πλαίσια της πολιτικής του για Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα προχωρά στον συστηματικό έλεγχο προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας των κύριων υποδομών του με στόχο την ανεμπόδιστη μετακίνηση του συνόλου των ευάλωτων χρηστών της πόλης (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά, γονείς με καροτσάκια, παροδικά και μόνιμα εμποδιζόμενα άτομα).
Η δράση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και απαιτεί τη συμβολή των άμεσα εμπλεκόμενων ευάλωτων χρηστών, αφενός για την πληροφόρηση των τυπικών διαδρομών (κατοικία- εργασία- βασικές εξυπηρετήσεις- αναψυχή) στην πόλη, και αφετέρου για την αξιολόγηση αυτών των διαδρομών στο επίπεδο των σημερινών αναγκών.
Στο παραπάνω πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της έναρξης των δράσεων του Δήμου Ηρακλείου για τον έλεγχο προσβασιμότητας των υποδομών του, με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Κρήτης.
Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων- Αυτεπιστασίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννη Αναστασάκη, και σε αυτήν παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΕΣΑΜΕΑ ο Γεώργιος Βιδάκης (Πρόεδρος) και ο Πάυλος Παπαδάκης (Γραμματέας).
Στόχος της δράσης είναι η συστηματική αξιολόγηση των κύριων αρτηριών της πόλης για προσέγγιση των βασικών χρήσεων/ εξυπηρετήσεων από ΑΜΕΑ και ευάλωτους χρήστες, και ο εντοπισμός λύσεων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συστηματική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Κρήτης με το σύνολο των ενδιαφερόμενων σωματείων, καθώς και οι τρόποι συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών και επιμέρους παρατηρήσεων σε επίπεδο μέτρων και πολιτικών.
Σημειώνεται τέλος, ότι οι λύσεις που θα προταθούν για αποκατάσταση της προσβασιμότητας θα περιλαμβάνουν:
– Επικοινωνία με τους φορείς/ επιχειρήσεις/ συλλόγους/ συλλογικότητες που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ενδεικτικά περιπτώσεις συστηματικής κατάληψης ραμπών, πεζοδρομίων ή μέρους αυτών, οδεύσεων τυφλών (όπου εντοπίζονται),
– Βραχυπρόθεσμη – χαμηλού κόστους λύση (ενίσχυση/ μεταβολή σήμανσης, προσωρινές διαμορφώσεις ασφαλούς διέλευσης, απομάκρυνση εμποδίων κ.α.),
– Μακροπρόθεσμη οριστική επίλυση ζητημάτων με έργα υποδομής.