Heraklion
Smart City

  • English

Χρυσό βραβείο στον Δήμο Ηρακλείου στα Best City Awards 2017 στην κατηγορία Υποδομές Data Centers.

13 Oct, 2017
...

Στην κατηγορία Υποδομές Data Centers για συλλογή & αποθήκευση δεδομένων από αισθητήρες εφαρμογών IoT, ο Δήμος Ηρακλείου πήρε το χρυσό βραβείο  στην Ομοιόμορφη υπολογιστική υποδομή με συστοιχίες τύπου «blade» και με χρήση διαδικτυακών συστημάτων αποθήκευσης (SAN).

Σε μια σύγχρονη πόλη, η ανάπτυξη και διαχείριση των υπολογιστικών υποδομών και των ψηφιακών υπηρεσιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού της.

Με την πάροδο του χρόνου υλοποιούνται ολοένα και περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές – ευκολίες, με πρωταρχικό μέλημα την βελτίωση της παραγωγικότητας της απέναντι στον πολίτη και τους επισκέπτες της. Δεδομένης της πληθώρας των ηλεκτρονικών λύσεων, η ορθή αξιοποίηση των υπολογιστικών υποδομών για την φιλοξενία τους είναι ένα δύσκολο έργο.

Η ενέργεια αφορά την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση τους για την ελαχιστοποίηση του χρόνου διαχείρισης και παρακολούθησης, την ευκολότερη επέκταση των συστημάτων και την παροχή υψηλά διαθέσιμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

– δυνατότητα ανάπτυξης και επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ

– δημιουργία και διαχείριση δημόσιων και ιδιωτικών υπολογιστικών «νεφών»
– παροχή υπολογιστικών υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες σε απομακρυσμένο περιβάλλον

Τα προηγούμενα χρόνια η υπολογιστική υποδομή βασιζόταν, κατά κύριο λόγο, σε πολλαπλά διακριτά συστήματα διακομιστών. Ο κάθε διακομιστής συνήθως φιλοξενούσε μια συγκεκριμένη υπηρεσία ή ομάδα υπηρεσιών

συναφούς αντικειμένου. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε ορισμένα βασικά προβλήματα:

α. Η προμήθεια του υλικού ανά τον χρόνο δημιουργούσε ανομοιογενή και ασύμβατα μεταξύ τους συστήματα.

β. Ο χρόνος αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων υλικού ή αναβάθμισης ήταν σημαντικός.

γ. Η εισαγωγή νέων υπηρεσιών ή η φιλοξενία δοκιμαστικών περιβάλλοντων για ανάπτυξη των λογισμικών ενδεχομένως να απαιτούσε προμήθεια νέου υλικού καθώς και σημαντικό χρόνο υλοποίησης.

δ. Η παρακολούθηση των υλικών όλων των διακομιστών για πιθανά προβλήματα ήταν δύσκολη.

Η δημιουργία μιας ομοιόμορφης υπολογιστικής υποδομής με συστοιχίες τύπου «blade» και με την χρήση διαδικτυακών συστημάτων αποθήκευσης (SAN) προσέφερε πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την προηγούμενη προσέγγιση.

Ο συνδυασμός της παραπάνω λύσης με την εισαγωγή της πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους, ανοιχτού λογισμικού, Openstack, προσφέρει:

α. Επεκτασιμότητα με αγορά νέων αποθηκευτικών μέσων ή διακομιστών.

β. Κεντρική απομακρυσμένη διαχείριση.

γ. Δυνατότητα δημιουργίας ασφαλών ή και απομονομένων περιβάλλοντων για φιλοξενία υπηρεσιών που αποτελούν αποτέλεσμα συνεργασιών με τρίτες πόλεις ή φορείς.

δ. Άμεση παροχή επιπλέον πόρων για την κάλυψη των αναγκών επιμέρους ηλεκτρονικών υπηρεσίων σε συνθήκες φόρτου, για παράδειγμα με την αύξηση χρήσης τους κατά τηνδιάρκεια προσέλευσης επισκεπτών σε τουριστικές περιόδους.

ε. Ομοιογενοποιημένη κεντρική διαχείριση αντιγράφων ασφαλείας και στιγμιοτύπων.

στ. Άμεση παροχή δοκιμαστικών περιβάλλοντων για την ανάπτυξη υφιστάμενων ή νέων υπηρεσιών.

ζ. Δυνατότητα παροχής επιπλέον υπηρεσιών προς τους πολίτες, για τις οποίες δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι με το προηγούμενο μοντέλο.
Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε σε 4 στάδια.

α. Ανάλυση απαιτήσεων υφιστάμενων εφαρμογών σε υπολογιστικές υποδομές καθώς και πρόβλεψη για τις καινοτόμες υπηρεσίες.

β. Προμήθεια συστημάτων συστοιχιών blade, διαδικτυακών αποθηκευτικών μέσων και συστήματος αντιγράφων ασφαλείας.

γ. Αρχικοποίηση εγκατάστασης των διακομιστών και εγκατάσταση – παραμετροποίηση της πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους Openstack.

δ. Σταδιακή μεταφορά υπηρεσιών και αποδέσμευση των απερχόμενων διακριτών διακομιστών.
Η χρήση των συγκεκριμένων τεχνολογιών έχει αποφέρει πολλαπλά οφέλη κατά το διάστημα χρήσης της.

α. Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Η κατανάλωση ενέργειας των συστημάτων έχει μειωθεί περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη υποδομή.

β. Ορθότερη αξιοποίηση των επιμέρους υπολογιστικών πόρων των διακομιστών.

Το ποσοστό χρήσης των πόρων των διακομιστών blade (utilization) αγγίζει το 80%, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο το οποίο κατά μέσο όρο χρησιμοποιούσε 20% των πόρων.

γ. Ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμός διακοπών λειτουργίας των υπηρεσιών σε περιπτώσεις αστοχίας υλικών ή λειτουργιών συντήρησης.

δ. Σημαντική μείωση χρόνου διαχειριστικών εργασιών, όπως της δημιουργίας νέων εικονικών μηχανών ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος.

Η δημιουργία νέας εικονικής μηχανής απαιτεί αμελητέο χρόνο, σε σχέση με την προηγούμενη υποδομή.

ε. Εκμετάλλευση τεχνολογιών υψηλής διαθεσιμότητας.

Η διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών αγγίζει το ποσοστό 99.9% τον χρόνο.

στ. Αύξηση των φιλοξενούμενων υπηρεσιών.

ζ. Παροχή υπηρεσίας αποθήκευσης δεδομένων