Heraklion
Smart City

  • English

Η έξοδος από την κρίση του Covid-19 πρέπει να είναι ψηφιακή, τοπική και να λειτουργεί για όλους

02 Oct, 2020
...

Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας που συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από τους αναπληρωτές δημάρχους των πόλεων της Βαρκελώνης, Laia Bonet. Αθήνα, Νικόλαος Μακρόπουλος. Αμβέρσα, Claude Marinower. Μπρίστολ, Κρεγκ Τσένι. Γάνδη, Sofie Bracke. Γλασκώβη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ψηφιακής Επιτροπής, Angus Millar. Λισαβόνα, Miguel Gaspar. London, Chief Digital Officer, Theo Blackwell MBE. Μάλαγα, Susana Carrillo. Μιλάνο, Roberta Cocco. Νάντη, Αντρέ Σόμπζακ. Πόρτο, Filipe Araújo. Rijeka, Marko Filipović. Ρότερνταμ, Μπάρμπαρα Κάθμαν και Σεβίλλη, Clara Isabel Macías.

«Η κρίση COVID-19 στις πόλεις μας μας αποδεικνύει ότι μια δίκαιη και ταχεία ψηφιακή μετάβαση δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και πιο απαραίτητη από ποτέ. Οι ψηφιακές τεχνολογίες ήταν το κλειδί για τη διασφάλιση της συνέχειας των δημοτικών υπηρεσιών και για την παροχή μιας ανθρώπινης και κοινωνικής αντίδρασης στην πανδημία. Ωστόσο, αποκάλυψε επίσης τις έντονες ανισότητες που διαμορφώνουν την πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και την προστασία των δεδομένων και των ψηφιακών μας δικαιωμάτων.
Πολλοί από εμάς οδήγησαν μεταβάσεις μεγάλης κλίμακας σε απομακρυσμένη εργασία σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας, η οποία εξασφάλισε τη συνέχεια των δημόσιων υπηρεσιών μας. Όχι μόνο αυτό: οι ψηφιακές τεχνολογίες μας επέτρεψαν επίσης να παρέχουμε μια πιο κοινωνική και κοινοτική αντίδραση στην κρίση – από την τρισδιάστατη εκτύπωση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού σε δημοτικά εργαστήρια fab, έως την παροχή επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης σε ανθρώπους σε περιορισμό ή την αντιμετώπιση της μοναξιάς μεταξύ των ηλικιωμένων πολιτών.
Οι πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εργαστεί ακούραστα για να αποτρέψουν ώστε η φυσική απόσταση να μετατραπεί σε κοινωνική απόσταση και η ψηφιακή καινοτομία έχει αποδειχθεί βασικό εργαλείο. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να διασφαλιστεί, όταν η πρόσβαση των περισσότερων ευάλωτων ομάδων στο Διαδίκτυο – και η ικανότητά τους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ψηφιακές υπηρεσίες – καθορίζεται από το επίπεδο εισοδήματος, την ηλικία, το φύλο ή ακόμη και τη γειτονιά τους.
Πράγματι, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε επίσης δει το γεγονός ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες οριοθετούν τις κοινωνικές ανισότητες με έναν ισχυρότερο τρόπο από ποτέ. Η πρόσβαση σε ποιοτικό Διαδίκτυο και ψηφιακός αναλφαβητισμός ή η έλλειψη αυτών, μετριάζουν ή καταλύουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Ο ρόλος που διαδραματίζει η ψηφιοποίηση είναι σαφέστερος από ποτέ στο δικαίωμά μας στην εκπαίδευση, την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτιση ή ακόμα και τη δυνατότητα να είμαστε ή να διατηρούμε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα όταν είναι απομονωμένα στο σπίτι ή στα νοσοκομεία. , ή ακόμα και τη στιγμή που πεθαίνουν.
Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος Von Der Leyen, «θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη». Έχει δίκιο: η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία θα πρέπει να είναι ψηφιακή για να είναι πράσινη. Αλλά εάν το «νέο φυσιολογικό» είναι να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, τότε απαιτείται μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση – αυτή που λειτουργεί για όλους, που θέτει την ψηφιακή καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνικής συνοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – είναι επειγόντως απαραίτητη. Ένα πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσε να είναι να ξεκινήσουμε σχετικά με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως δικαίωμα, και όχι απλώς ως υποδομή.
Εμείς, οι κυβερνήσεις των πόλεων, είμαστε σίγουροι ότι θα βγούμε από αυτήν την κρίση με έναν σαφέστερο χάρτη πορείας για μια ψηφιακή μετάβαση με επίκεντρο τον άνθρωπο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με μείωση των δημοτικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας άμεση πρόσβαση τόσο σε πόρους ανάκτησης όσο και σε ροές χρηματοδότησης – όπως ζητήθηκε από περισσότερες από 140 από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης που συγκεντρώθηκαν εντός του EUROCITIES- θα σηματοδοτήσει τη διαφορά μεταξύ των έργων ψηφιακής καινοτομίας στις πόλεις και μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής μετάβασης. Είναι θεμελιώδες να είμαστε σε θέση να βασιστούμε στις εθνικές μας κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας υποστηρίξουν, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της ψηφιοποίησης φτάνουν σε όλους, παρέχοντας οικονομικές ευκαιρίες, μειώνοντας τις ανισότητες και προστατεύοντας τα δικαιώματα.»
Πηγή : www.eurocities.eu