Heraklion
Smart City

  • English

1ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Κρήτης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ 2018

25 Jun, 2018

Ξεκίνησε την Κυριακή 24 Ιουνίου στο Ηράκλειο ο 1ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Κρήτης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ 2018. Οι  ομάδες της Κρήτης διαγωνήσθηκαν για μια θέση στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Ιουλίου 2018. Ο Διαγωνισμός διεξήχθη στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΙ Κρήτης «Μάρκος Καραναστάσης» και ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ηρακλείου, το ΤΕΙ Κρήτης ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και την επιστημονική στήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομάδες από όλη τη Κρήτη και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται την Κυριακή 24 Ιουνίου  με στόχο την πρόκρισή τους στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει στην Αθήνα. Οι νικητές της Αθήνας θα συγκροτήσουν  την ελληνική ολυμπιακή αποστολή που θα συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ στην Ταϊλάνδη.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas, τον ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ.
Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.Επιστημονική στήριξη: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ..

Ο διαγωνισμός

Ομάδες από όλη τη Κρήτη και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται στους Περιφερειακούς με στόχο την πρόκρισή τους στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει 1 Ιουλίου στην Αθήνα . Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον τελικό της Αθήνας και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή που θα συμμετέχει στην Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ στην Ταϊλάνδη. Ο βαθμός δυσκολίας είναι τεράστιος και ανεβαίνει σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Φέτος, η πρόκληση αφορά στην κατασκευή ρομπότ που θα βοηθάει στην μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Η αποστολή του ρομπότ είναι να ταξινομεί τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και την ημερομηνία λήξης τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε περιοχές που να καταναλώνονται αντί να πετιούνται.

Η πρόκληση αφορά την κατασκευή ρομπότ που ταξινομεί φρούτα ανάλογα με την ποιότητα ή την εμφάνισή τους. Υπάρχουν 4 διαφορετικές ποιότητες διαφορετικές ποιότητες φρούτων

Το ρομπότ πρέπει να μεταφέρει κάθε φρούτο στην περιοχή που αντιστοιχεί στην ποιότητά του:

Τα φρέσκα φρούτα στα μανάβικα

Τα άγουρα φρούτα στον χώρο ωρίμανσης

Τα χτυπημένα φρούτα στο για την παραγωγή χυμών, smoothies κ.α.

Τα πολύ ώριμα φρούτα στο εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Το ζητούμενο της πρόκλησης είναι η κατασκευή και προγραμματισμός ενός ρομπότ το οποίο να μπορεί να φυτέψει διάφορα είδη φυτών στους τομείς των τριών αγροκτημάτων ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους των αγρών

ΛΥΚΕΙΟ

Ένας τρόπος για να αυξηθεί η ποσότητα τροφίμων που διατίθενται παγκοσμίως για τους καταναλωτές είναι να βελτιωθεί ο τρόπος διανομής των τροφίμων από τους παραγωγούς στους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της διανομής τροφίμων είναι να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές παίρνουν τα είδη των τροφίμων που ζητούν από τους παραγωγούς. Ο δευτερεύων στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι χάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη τροφή κατά τη μεταφορά.

Το Λυκειακό Challenge είναι να κατασκευαστεί ένα ρομπότ που μπορεί να φέρνει διάφορα είδη τροφίμων στους σωστούς προορισμούς από τα κατάλληλα πλοία και (ένα ρομπότ που μπορεί επίσης) να εξοπλίζει τα πλοία με ελεγκτές θερμοκρασίας οι οποίοι διατηρούν τα διάφορα είδη φθαρτών τροφίμων στα πλοία στην επιθυμητή περιοχή θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Η Έκθεση

Στο φουαγιέ του σταδίου βιοτέχνες από την Κρήτη θα δείξουν τα μηχανήματα που κατασκευάζουν , τον τρόπο κατασκευής τους και την τεχνολογία τους. Επίσης εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επιδείξουν προϊόντα τεχνολογίας.

Events

Το κοινό και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την μοναδική ομάδα ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» με τα ανθρωπόμορφα ρομπότ που παίζουν ποδόσφαιρο και χορεύουν, παρουσιάσεις – επιδείξεις από το ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παρουσιάσεις 3d Printing από την 3D GET, Drones και  πτήσεις από την HELLENIC DRONES και πολλά άλλα δρώμενα.

Η παρουσία όλων μας, εμψυχώνει τα παιδιά που συμμετέχουν , τους εθελοντές δασκάλους και γονείς που έχουν το ρόλο του προπονητή αλλά και δίνει ερεθίσματα σε όλα τα παιδιά για δημιουργία.

Η πρώτη οργανωμένη συνάντηση για τους βιοτέχνες της Κρήτης με την Ακαδημαϊκή κοινότητα τους ερευνητές τους μαθητές και τους φοιτητές που θα μοχλεύσει τη τεχνολογία της Κρήτη.  Με σκοπό την καθιέρωση κάθε χρόνο μιας συνάντησης με τον πρωτογενή τομέα, την βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα για επίλυση προβλημάτων αναβάθμιση των προϊόντων και αύξηση της παραγωγής παράλληλα με τον διαγωνισμό. Η συμμετοχή του κόσμου θα είναι το κριτήριο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

‘Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ή έχουν να δείξουν κάτι σε σχέση με την τεχνολογία αλλά κα για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε  να επικοινωνήσετε με  την οργανωτική επιτροπή στο τηλ 2810-245029 αλλά και 6973390743  ή στο mail : th.markakis@wrohellas.gr