Heraklion
Smart City

  • English

Φανταστείτε μια πόλη που ξέρετε τα πάντα γι΄αυτήν αλλά αυτή δεν ξέρει τίποτα για εσάς.

17 Feb, 2021
...
Φανταστείτε μια πόλη που ξέρετε τα πάντα γι΄αυτήν αλλά αυτή δεν ξέρει τίποτα για εσάς.Τίποτα, εντελώς προσωπικό.
Οι «έξυπνες πόλεις» δέχονται , όχι άδικα, μια κριτική που εκκινεί από τον καταχρηστικό τρόπο που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα.
Δεν είναι μόνο το πλήθος των προσωποποιημένων διαφημίσεων που κατακλίζουν τους χρήστες των ψηφιακών εφαρμογών αλλά αμφιβολίες υπάρχουν και για άλλα πολλά θέματα όπως η γνώση των εταιρειών και των κρατών για τις προσωπικές μας προτιμήσεις στη καθημερινή μας διαβίωση, τα πολιτικά πιστεύω, τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που μπορεί να θεωρούνται αντικαθεστωτικές.
Να πούμε και κάτι άλλο, που δυστυχώς ελάχιστα απασχολεί τις Δημοτικές αρχές.Αν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θεωρούνται χρυσορυχείο για τις εταιρείες τεχνολογίας, άλλο τόσο τα δεδομένα των πόλεων αποτελούν ένα άλλο χρυσορυχείο για αυτές.
 
Για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα προβληματισμών που γίνονται σε όλο τον κόσμο και γι΄αυτό ας είμαστε πολίτες που αγωνιζόμαστε διαρκώς για την Δημοκρατία και την Ελευθερία του ατόμου.
 
Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στον Guardian με τίτλο The case for … cities that aren’t dystopian surveillance states
 
«Η «έξυπνη πόλη» είναι μία από αυτές τις φράσεις επιστημονικής φαντασίας που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να νιώσετε άβολα, όπως το «νευρομάρκετινγκ» ή το «προ-έγκλημα». Είναι αδύνατο να είμαστε ζωντανοί αυτήν τη δεκαετία και να μην βρούμε κάτι ενοχλητικό στην ιδέα ότι οι πόλεις μας γίνονται «έξυπνες».


 
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί: Η λέξη «έξυπνος» σηματοδοτεί κάτι  «φοβερό». Ένα «έξυπνο ηχείο» είναι ένα ηχείο που σας ακούει και διαρρέει όλες τις συνομιλίες σας σε απομακρυσμένους υπεργολάβους για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Τα «έξυπνα ρολόγια» κατασκοπεύουν τις κινήσεις σας και τα πωλούν σε μεσίτες δεδομένων για στόχευση διαφημίσεων. Οι «Έξυπνες τηλεοράσεις» σας παρακολουθούν καθώς τις παρακολουθείτε και πουλάτε τις συνήθειες προβολής σας σε μεσίτες.
 
Γιατί δεν είναι ανατριχιαστικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να φτάσετε το επόμενο λεωφορείο, αλλά είναι ανατριχιαστικό να γνωρίζει η εταιρεία λεωφορείων ότι περιμένετε λεωφορείο.
Οι έξυπνες πόλεις είναι γεμάτες με αισθητήρες που παρακολουθούν τι συμβαίνει με τους ανθρώπους, τα οχήματα και τις υποδομές και χρησιμοποιούν ενεργοποιητές για να αλλάξουν τα πράγματα με βάση τα προκύπτοντα δεδομένα.


 
Με αυτόν τον τρόπο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πόλη που δεν είναι «έξυπνη». Όταν καλείτε το 999, ενεργείτε ως αισθητήρας. Η πυροσβεστική έρχεται με βρυχηθμούς για τη διάσωση, με πυροσβεστικό όχημα – δηλαδή, ένα τεράστιο ρομπότ ενεργοποίησης υψηλής ταχύτητας. Τα συστήματα διαμετακόμισης είναι όλοι αισθητήρες («Υπάρχει τρένο μπροστά μου ακόμα στην πλατφόρμα;») και ενεργοποιητές («Χτυπήστε τα φρένα!») Και έχουν εκθέσει σταθερά όλο και περισσότερα από τα δεδομένα που παράγουν σε πιθανούς επιβάτες , ώστε να μπορείτε να στείλετε κείμενο σε έναν αριθμό ή να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ή να ελέγξετε μια αναμμένη πινακίδα για να βρείτε τον χρόνο αναμονής μέχρι το επόμενο όχημα.
 
Τα συστήματα διέλευσης αποτελούνται από αισθητήρες και ενεργοποιητές – τα παραγόμενα δεδομένα είναι εμφανή σε χαρακτηριστικά όπως ψηφιακές πινακίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες κειμένου που δίνουν στους αναβάτες χρόνο αναμονής για υπηρεσίες. Φωτογραφία: franckreporter / Getty Images

 

Όλο αυτό δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: 
Δεν είναι ανατριχιαστικό το ότι ξέρετε πότε το επόμενο λεωφορείο θα έλθει στη στάση , αλλά είναι ανατριχιαστικό ότι η εταιρεία λεωφορείων ξέρει ότι είστε σε αναμονή για ένα λεωφορείο
 
Όλα εξαρτώνται από το αν είστε αισθητήρας – ή κάτι που πρέπει να αισθανθείτε. Στο «Διαδίκτυο των πραγμάτων», έχουμε υποσχεθεί τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να προβάλλουμε τη θέλησή μας στο περιβάλλον μας, αλλάζοντας τον φωτισμό μας ή ξεκλειδώνοντας τις πόρτες μας ή προσαρμόζοντας τους θερμοστάτες μας από οπουδήποτε στον κόσμο. Όμως, όποιος χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες για περισσότερο από λίγα λεπτά αρχίζει γρήγορα να υποψιάζεται ότι είναι επίσης κάτι, απλώς ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ανιχνευθεί και να δράσει από απόσταση, γενικά από μη λογικούς αλγόριθμους που επιδιώκουν να μας συγκεντρώσουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας για μεγιστοποίηση επιστρέφει στους μετόχους των κατασκευαστών τους.
 
Διαβάστε επίσης : 
 
Η έξυπνη πόλη, όπως αυτή τη στιγμή συλλαμβάνεται, είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένη υπόθεση που έχει σχεδιαστεί ως εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να εξαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερη αξία από τους κατοίκους της.
 
Όπως και με τις πόλεις, τα σπίτια αισθάνονταν και λειτουργούσαν πολύ πριν εμφανιστεί το «Διαδίκτυο των πραγμάτων». Θερμοστάτες, διακόπτες φωτός, υγραντήρες, λέβητες συνδυασμού … τα σπίτια μας είναι γεμάτα αυτοματοποιημένα εργαλεία που κανείς δεν σκέφτεται να αποκαλέσει «έξυπνα», κυρίως επειδή δεν είναι αρκετά τρομερά για να κερδίσουν την ονομασία.
 
Αντίθετα, αυτά ήταν προσανατολισμένα στο να μας εξυπηρετούν, αντί να μας παρατηρούν ή να μας ελέγχουν . Στο σπίτι σας, δεν είστε κάτι, είστε άτομο, και τα πράγματα γύρω σας υπάρχουν για την άνεση και το όφελος σας, όχι το αντίστροφο.
 
Τα σπίτια μας είναι γεμάτα αυτοματοποιημένα εργαλεία όπως θερμοστάτες που κανείς δεν σκέφτεται να αποκαλέσει «έξυπνο». Φωτογραφία: Peter Byrne / PA

 

Δεν πρέπει να είναι έτσι στις πόλεις μας;
 
Δεν υπάρχει τίποτα λάθος – ή νέο – στην ιδέα ότι πρέπει να αισθανθούμε τι συμβαίνει στα δομημένα περιβάλλοντά μας και να αλλάξουμε την απόδοση των συστημάτων μας για να ανταποκριθούμε στις παρατηρήσεις αυτών των αισθητήρων. 
Δεν υπάρχει τίποτα απαράδεκτο για την προσθήκη περισσότερων αμαξοστοιχιών όταν το σύστημα είναι απασχολημένο ή για την καταγραφή ακριβών δεδομένων χρήσης για την ενημέρωση των αστικών συζητήσεων. 
 
Το πρόβλημα είναι ότι η έξυπνη πόλη, όπως αυτή τη στιγμή συλλαμβάνεται, είναι μια σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένη υπόθεση που έχει σχεδιαστεί ως σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να εξαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερη αξία από τους κατοίκους της, παρέχοντας παράλληλα τα μέσα και την υποδομή για τον έλεγχο τυχόν αστικών αναταραχών που μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει. Αντί να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους ως πρώτης τάξεως χρήστες έξυπνων υποδομών, αντιμετωπίζονται ως κάτι μεταξύ της χλωρίδας του εντέρου και του παθογόνου, μια μικροσκοπική μάζα εύκολα χειραγωγίσιμη.
 
Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Όπως συμβαίνει τόσο συχνά στην τεχνολογία, το πιο σημαντικό ζήτημα δεν είναι αυτό που κάνει η τεχνολογία: είναι για ποιον το κάνει η τεχνολογία . «
 
«Αν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους ως αισθητήρες και όχι ως πράγματα που πρέπει να ανιχνευθούν – αν παρατηρήσουμε την εντολή του Καντ ότι οι άνθρωποι πρέπει να «αντιμετωπίζονται ως αυτοσκοπός και όχι ως μέσο για κάτι άλλο» – τότε μπορούμε να τροποποιήσουμε την έξυπνη πόλη να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα πράγματα και να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τους ανθρώπους .
 
Φανταστείτε μια έξυπνη πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο που ξέρει ό, τι μπορεί για τα πράγματα. Ξέρει πόσες θέσεις είναι δωρεάν σε κάθε λεωφορείο, ξέρει πόσο απασχολημένος είναι κάθε δρόμος, ξέρει πού υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα  και πού υπάρχουν λακκούβες. Ξέρει πόσα βήματα λαμβάνει κάθε μέτρο πεζοδρομίου και ποια δημόσια μέρη είναι τα πιο πολυσύχναστα.
 
Δοκιμάστε να φανταστείτε μια κινητή συσκευή που συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον χρήστη της, αλλά δεν κοινοποιεί ποτέ αυτά τα δεδομένα σε κανέναν, ποτέ.
Αυτό για το οποίο δεν ξέρει  τίποτα, είναι για τα άτομα στην πόλη . Ξέρει για πράγματα, όχι για ανθρώπους. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τους σχεδιαστές και τους διαχειριστές της πόλης, φυσικά, ως τρόπος σχεδιασμού και βελτιστοποίησης υπηρεσιών, υποδομών και μελλοντικών κτιρίων.
 
Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους της πόλης.
 
Ενώ φανταζόμαστε μια πόλη που διαθέτει όργανα για τη μέτρηση των πραγμάτων αλλά όχι των ανθρώπων, δοκιμάστε να φανταστείτε μια κινητή συσκευή που συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τον χρήστη της, αλλά ποτέ δεν μοιράζεται αυτά τα δεδομένα με κανέναν. Τα αντίγραφα ασφαλείας του είναι κρυπτογραφημένα σε μια φράση πρόσβασης που μόνο ο χρήστης γνωρίζει και προστατεύει με ζήλο τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του από τους προμηθευτές που παρέχουν τις εφαρμογές του. Αυτή η συσκευή γνωρίζει οπουδήποτε πηγαίνετε, ξέρει τι αγοράζετε, ξέρει σε ποιον μιλάτε και πόσο καιρό και ίσως ακόμη και τι γίνεται. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά παρόμοιο με τη συσκευή που μεταφέρετε αυτήν τη στιγμή – με τη ζωτική διαφορά ότι διατηρεί ό, τι μαθαίνει για εσάς και είναι απόρρητο.
 
Φανταστείτε εάν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για τη σελίδα ενός μίνι λεωφορείου που διαχειριζόταν η πόλη, με άδεια, ασφαλή, πληρώνοντας έναν μισθό και όχι εξόρυξη των δεδομένων σας.
 
Τώρα, εξοπλισμένα με τη συσκευή σας, είστε έτοιμοι να γίνετε αισθητήρας και όχι κάτι που πρέπει να αισθανθείτε. Καθώς κινείστε στην έξυπνη πόλη σας, τα πράγματα γύρω σας μεταδίδουν δεδομένα σχετικά με τις δυνατότητές τους, τους περιορισμούς, τις τιμές, τις χρήσεις και τη φύση τους. Θέλετε να βρείτε τουαλέτα; Η συσκευή σας όχι μόνο γνωρίζει ποια είναι δωρεάν, αλλά και τι ώρα συνηθίζετε να κατουρήσετε, και αν πίνετε ή όχι πολύ νερό και μπορεί να χρειαστείτε ένα. Θέλετε δωρεάν θέση σε λεωφορείο; Ομοίως, η συσκευή θα σας πει πού υπάρχει δωρεάν. Όταν στέκεστε σε στάση λεωφορείου, η παρουσία σας, αλλά όχι η ταυτότητά σας, καταχωρείται, έτσι ώστε το σύστημα διαμετακόμισης να μπορεί να προσαρμόζει τα οχήματα και τις διαδρομές.»
 
«Αν θέλετε να προσθέσετε ένα μίνι λεωφορείο – κάτι σαν Uber Pool, αλλά διαχειριζόμενο από την πόλη, με άδεια, ασφαλές, πληρώντας μισθό και όχι μέσω εξόρυξης των δεδομένων σας – μπορείτε να καλέσετε ένα και ναι, αυτό αποκαλύπτει την ταυτότητά σας έτσι ώστε ο οδηγός να μπορεί να σε βρει.
 
Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια έξυπνη πόλη: ένα μέρος από το οποίο μετακινείστε με σχετική ανωνυμία, προσδιορίζεται μόνο όταν χρειάζεται και υπό συνθήκες που επιτρέπουν σημαντικούς ελέγχους για το τι μπορεί να γίνει με τα δεδομένα σας.
 
Μια τέτοια πόλη εξαρτάται από μια απόκριση, νόμιμη κυβέρνηση και από συσκευές που είναι ανοιχτές και διαφανείς, ελεγχόμενες ελεύθερα και ασφαλίζονται μέσω εκτεταμένου ελέγχου των εσωτερικών τους λειτουργιών. Είναι μια πόλη και μια τεχνολογία και μια κυβέρνηση προσανατολισμένη γύρω από τους ανθρώπους της, σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους «ως αυτοσκοπός και όχι ως μέσο για κάτι άλλο».
 
Αν ακούγεται ουτοπικό, αυτό οφείλεται μόνο στο πόσο μακριά έχουμε φτάσει από την ιδέα μιας πόλης που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τα demos της , παρά τους άρχοντες της. Πρέπει να ανακτήσουμε αυτήν την ιδέα. Ως επαγγελματίας δυστοπικός συγγραφέας cyberpunk, είμαι εδώ για να σας πω ότι οι ιδέες μας ηχούν  ως προειδοποιήσεις και όχι ως προτάσεις.»
Αναδημοσίευση από το www.citybranding.gr