Heraklion
Smart City

  • English
Η ηλεκτρονική πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου

Η ηλεκτρονική πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου


Πρόσβαση και στους 960 πίνακες ζωγραφικής του Δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, θα έχουν από τις αρχές της χρονιάς όλοι οι πολίτες, με ένα “κλικ”. Στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται ήδη σε ψηφιοποιημένη μορφή όλο το υλικό των πινάκων ζωγραφικής το οποίο συνθέτει την ηλεκτρονική πινακοθήκη της Λότζια που έγινε πράξη μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αναρτηθεί η ηλεκτρονική πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου σε ιστοσελίδα του Δήμου στην οποία θα περιλαμβάνονται σε ψηφιοποιημένη μορφή όλοι οι ζωγραφικοί πίνακες του Δήμου Ηρακλείου.

“Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα σε παγκρήτιο επίπεδο εξ όσων γνωρίζουμε”, τονίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η οποία υπογραμμίζει το ουσιαστικό ενδιαφέρον της δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των σπουδαίων έργων τέχνης που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί με ένα τρόπο συγκροτημένο.

Όπως εξηγεί, το όλο εγχείρημα της ψηφιοποίησης των πινάκων ζωγραφικής  δρομολογήθηκε από τη δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Παράλληλα  όμως προχώρησε με τη βοήθεια της  ιστορικού τέχνης δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου η  τεκμηρίωση των πινάκων που περιλαμβάνει το βιογραφικό του δημιουργού, σχόλια για τους πίνακες και τη προσέγγιση της χρονικής περιόδου που δημιουργήθηκαν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του έργου τέχνης, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο δημιουργός του, πότε φιλοτέχνησε τον πίνακα, ποια είναι η καλλιτεχνική αξία του έργου. Όλα αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα συμπυκνώνει το σύνολο των έργων τέχνης που αποτελούν δημοτική περιουσία.

Η ηλεκτρονική πινακοθήκη στις αρχές του χρόνου θα ενταχθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και έτσι οποιοσδήποτε  χρήστης του υπολογιστή θα μπορεί να ταξιδέψει στα έργα τέχνης του Δήμου, τα οποία θα βλέπει ένα ένα μαζί με όλα τα αναγκαία συνοδευτικά στοιχεία του κάθε έργου και του καλλιτέχνη που το δημιούργησε.

Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου δρομολογεί και τη μουσειολογική μελέτη που προϋποθέτει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα πρέπει να εγκρίνει ακόμα όλο το φάκελο για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου Κοθρή, στο οποίο θα εγκατασταθεί  προοπτικά η δημοτική πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.