Heraklion
Smart City

  • English
RERUM «Αξιόπιστο, ανθεκτικό και ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων»

RERUM «Αξιόπιστο, ανθεκτικό και ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων»


Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ι.Τ.Ε. Ηρακλείου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Πληροφορικής) υλοποίησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα RERUM«Αξιόπιστο, ανθεκτικό και ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για εφαρμογές έξυπνων πόλεων» (REliable, Resilient and secUre loT for sMart city applications -RERUM) στα πλαίσια του 7ου πλαισίου (7th Framework Programme for Research, technological Development and Demonstration» από τις 01-09-2013 έως 31-08-2016.

 

 

 

Οι εταίροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό είναι οι:

  1. Eurescom Gmbh (Γερμανία) που θα είναι και ο συντονιστής εταίρος
  2. ATOS (Ισπανία)
  3. Siemens (Γερμανία)
  4. Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο)
  5. Πανεπιστήμιο του Λινκόπινγκ (Σουηδία)
  6. Πανεπιστήμιο του Πασσάου (Γερμανία)
  7. Zolertia (Ισπανία)
  8. ITE (Ελλάδα)
  9. CYTA (Ελλάδα)
  10. Δήμος Ταρραγόνα (Ισπανία)
  11. Δήμος Ηρακλείου (Ελλάδα)

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στοχεύει στην διασύνδεση ενός τεράστιου αριθμού «έξυπνων συσκευών», οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας δεδομένα και πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου.

Η δικτύωση, όμως, όλων αυτών των συσκευών και η χρήση τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών εμπεριέχουν μια πληθώρα κινδύνων για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το έργο RERUM έχει σκοπό να αυξήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, δίνοντας έμφαση σε εφαρμογές «έξυπνων πόλεων».

Ένας από τους στόχους του RERUM είναι η υλοποίηση τεσσάρων εφαρμογών στην πόλη του Ηρακλείου, με τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, της Cyta Hellas και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, σε δυο φάσεις.

Στην πρώτη φάση έγινε ανάπτυξη ενός συστήματος μέτρησης κυκλοφοριακής κίνησης στην πόλη του Ηρακλείου και ενός συστήματος μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας συσκευών σε εσωτερικούς χώρους. Σε δεύτερη φάση έγινε υλοποίηση εφαρμογών για μέτρηση ποιότητας περιβάλλοντος και βλαβερών σωματιδίων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Για την αξιόπιστη και ασφαλή μέτρηση της κυκλοφοριακής κίνησης στο Ηράκλειο χρησιμοποιήθηκαν έξυπνες συσκευές που εγκαταστάθηκαν σε 25 λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Επίσης, υλοποιήθηκε πρωτοποριακή εφαρμογή ( RERUM traffic car) για κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android, ώστε όλοι οι πολίτες που κάνουν μετακινήσεις με τα οχήματά τους να μπορούν να βοηθήσουν στη μέτρηση της κίνησης χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δουν ζωντανά στο κινητό τους τον κυκλοφοριακό φόρτο στην πόλη και να αποφασίσουν μετά, την διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που την έχουν εγκαταστήσει.

Επιπλέον, εγκαταστάθηκαν 25 αισθητήρες μέτρησης ενέργειας και παρακολούθησης των περιβαλλοντικών συνθηκών σε εσωτερικούς χώρους δημοτικών κτιρίων, καθώς και 20 αισθητήρες μέτρησης αέριων ρύπων σε εξωτερικά σημεία του αστικού περιβάλλοντος. Στόχος ήταν η ανίχνευση ενεργοβόρων συσκευών και ο σχεδιασμός περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που σε συνδυασμό με συστήματα αυτοματισμού και ΑΠΕ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι δράσεις αυτές είναι ενταγμένες στην πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για αξιοποίηση του Διαδικτύου των Αντικειμένων (IοΤ) που στοχεύει στην διασύνδεση ενός τεράστιου αριθμού «έξυπνων συσκευών», οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας με ασφάλεια, δεδομένα και πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου. Ακολούθως, θα γίνεται ανάλυση των δεδομένων και διάθεση τους με «ανοικτό» τρόπο στους πολίτες καθώς και σε οποίον θα ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει έξυπνες εφαρμογές.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.ict-rerum.eu